Skip to main content
Terug naar Praktijkvoorbeelden

Dit zijn de beste eTwinning projecten van 2023

Ieder jaar reikt eTwinning Nederland de nationale eTwinning prijs uit. Deze prijs is een vorm van erkenning voor scholen die de afgelopen periode virtueel hebben samengewerkt met één of meerdere scholen in het buitenland. En daarbij hebben gezorgd dat iedereen in hun klas een internationale ervaring krijgt. Dit jaar zijn 3 uitzonderlijk projecten benoemd tot ‘project van het jaar’. Bij de prijs hoort een waardebon t.w.v. €1000.  eTwinning projecten zijn niet gebonden aan onderwijssector, vak, niveau of taal. De winnende projecten zijn daarom ook uiteenlopend, maar stuk voor stuk inspirerend.

eTwinning prijs 2023- PO- Ellen Verweij

Prijsuitreiking op de scholen

Kasia Brunig, coördinator eTwinning, heeft dit jaar de eTwinning prijzen uitgereikt. Hoewel, eTwinning geheel om online internationalisering draait, zonder te hoeven reizen, is het toch belangrijk om de verbinding met scholen op te zoeken. De eTwinning prijzen zijn een vorm van erkenning en de waardebon kan besteed worden aan educatieve middelen. 

Fast Fashion or Slow Style

De eerste school die werd bezocht was het Merletcollege in Cuijk. De winnaar Jesse Linden heeft met zijn project ‘Fast Fashion or Slow Style’ de eTwinning prijs, categorie VO, voor 2023 gewonnen. Samen met zijn studenten is hij een internationale samenwerking gestart met Junior High School Lefkona (Griekenland), Lycée Professionnel Ferdinand Buisson Ermont (Frankrijk), Ensemble Scolaire Sainte Marie Sarrebourg (Frankrijk), Umurbey Ortaokulu Gediz (Turkije), en IC Collodi Marini Avezzano (Italië). Het project, "Fast Fashion or Slow Style," heeft als doel studenten bewust te maken van de impact van fast fashion op het milieu, financiën en ethiek. Van het ontdekken van wat fast fashion inhoudt tot het voorstellen van duurzamere oplossingen, hebben studenten intensief samengewerkt aan onderzoek en reflectie over hun winkelgewoonten. Met internationale teams werkten ze aan een gemeenschappelijk eindproduct: een e-dictionary.

Uitreiking eTwinning prijs (categorie vo) op het Merlet College in Cuijk
Uitreiking eTwinning prijs (categorie vo) op het Merlet College in Cuijk

Awareness of Intercultural Diversity 

De tweede stop was in Utrecht hier werd het eTwinning team hartelijk ontvangen op het Nimeto. We mochten de prijs voor beste eTwinning project 2023, categorie mbo, uitreiken aan het project 'Awareness of Intercultural Diversity'  van docent Monique Weijers. Zij heeft het afgelopen jaar een aantal bijeenkomsten georganiseerd tussen studenten van Nimeto uit Utrecht en studenten van de Wielozawodowy Zaspól Szkól in Zator, Polen en de Yenice Dilaver Temizhan Çok Programlı Anadolu Lisesi school in Ankara, Turkije. Tijdens de online bijeenkomsten wisselden studenten in het Engels ervaringen uit gericht op begrip van interculturele diversiteit binnen Europa. Monique Weijers en Marta Chmielowska (docente Engels) hebben met dit project voor de tweede keer samengewerkt en voor januari 2024 staat een 3e project op de planning.
 

Uitreiking eTwinning prijs (categorie mbo) op het Nimeto in Utrecht
Uitreiking eTwinning prijs (categorie mbo) op het Nimeto in Utrecht

Meeting my new friends

Het laatste bezoek was aan de basisschool de Klim Op in Hoornaar. Ellen Verweij, leerkracht, is al jaren actief met eTwinning. Voor het project ‘Meeting My New Friends’ werkten leerlingen van obs de Klim via eTwinning digitaal samen met leerlingen uit Frankrijk. De leerlingen hebben tijdens dit project hun schrijf- en spreekvaardigheid in het Engels verder ontwikkelt en geleerd over culturele verschillen en overeenkomsten tussen Frankrijk en Nederland. Als kers op de taart hebben de leerlingen elkaar fysiek ontmoet tijdens een bijeenkomst (Erasmus+ Financiering Frankrijk). Ellen Verweij zag afgelopen jaar de oproep van een Franse leerkracht voor een samenwerkingsproject: “In ons openbare onderwijs zoeken wij graag contact met de wereld om ons heen. Het is voor de leerlingen heel leuk om in ons kleine dorp kinderen te ontvangen uit een ander land. We hebben samen een veelzijdige werkweek kunnen organiseren, waar de Nederlandse en de Franse leerlingen echt een band met elkaar opbouwden’ naast de online samenwerking.”

Uitreiking eTwinning prijs (categorie po) op het obs Klim- Op in Hoornaar
Uitreiking eTwinning prijs (categorie po) op het obs Klim- Op in Hoornaar