Skip to main content
Terug naar Praktijkvoorbeelden

Dit zijn de beste eTwinning projecten van 2022

Ieder jaar reikt eTwinning Nederland de nationale eTwinning prijs uit. Deze prijs is een vorm van erkenning voor scholen die de afgelopen periode virtueel hebben samengewerkt met één of meerdere scholen in het buitenland. En daarbij hebben gezorgd dat iedereen in hun klas een internationale ervaring krijgt (zelfs in tijden van corona). Dit jaar zijn 3 uitzonderlijk projecten benoemd tot ‘project van het jaar’. Bij de prijs hoort een waardebon t.w.v. €1000.  eTwinning projecten zijn niet gebonden aan onderwijssector, vak, niveau of taal. De winnende projecten zijn daarom ook uiteenlopend, maar stuk voor stuk inspirerend.

eTwinning prijsuitreiking 2022

Fysieke prijsuitreiking op de scholen 

Voor het eerst sinds 2 jaar reikt eTwinning weer fysiek de prijzen uit, en dit keer op een bijzondere locatie: namelijk op de scholen zelf! “Nu de corona maatregelen voorbij zijn, vonden we het belangrijk om de verbinding met de scholen op te zoeken” vertelt Tibby van Dijk, projectmedewerker van eTwinning. eTwinning draait geheel om online internationalisering, zonder te hoeven reizen. De eTwinning prijzen zijn een vorm van erkenning en de waardebon kan besteed worden aan educatieve middelen. 

Project over WK voetbal 

De eerste school die werd bezocht was het Koning Willem I College in Den Bosch. De winnaar Simone van Belkom- Poppelaars is recent met pensioen gegaan, maar gaf tot vorig schooljaar het vak Engels. Samen met haar studenten van de opleiding Meubel Design heeft ze samenwerkt met scholen uit 4 andere landen aan het project: “Soccer World Cup 2022”. Dat de prijs dus werd uitgereikt midden in de WK wedstrijden, zorgde voor een bijzonder effect. Tijdens het project maakten de studenten, tijdens hun lessen Engels, kennis met voetbalregels, beroemde voetballers, de filosofie achter het WK, de cultuur en politiek in Qatar en de positieve en negatieve kanten van de grootschalige wedstrijd. De studenten hebben uiteindelijk een logo en trailer ontwikkeld voor een duurzamere Soccer World Cup in de toekomst.  

Uitreiking eTwinning prijs 2022
Uitreiking eTwinning prijs (categorie mbo) op het Koning Willem I College in Den Bosch
Uitreiking eTwinning prijs 2022
Uitreiking eTwinning prijs (categorie vo) op het Roelof van Echter College in Hoogeveen

Virtuele reis door Europa

De tweede stop was in Hoogeveen op de middelbare school ‘Roelof van Echten College’, hier werd het eTwinning team hartelijk ontvangen door Kiki Oostenbrink en Camelia Dobrota. Zij hebben het afgelopen schooljaar met hun tweedejaars gymnasium en vwo leerlingen meegedaan met het project “e-Visitors”. Tijdens de samenwerking reisden de leerlingen, samen met scholen uit 6 andere landen door Europa. Tijdens het project leerden de klassen meer over elkaars cultuur, tradities, geschiedenis, onderwijssystemen, gastronomie en landschappen. Maandelijks werden nieuwe activiteiten gepland, ze gebruikten quizzen, deden onderzoek naar het cultureel erfgoed van de deelnemende landen. En ontwikkelden gezamenlijk een digitaal receptenboek inclusief video's van hoe de gerechten klaargemaakt moeten worden. “Ik krijg zoveel energie van het eTwinning-project, ik kan het iedereen aanraden", aldus Camelia. 

Bewustzijn creëren over de Sustainable Development Goals 

Het laatste bezoek was aan obs de Veldrakker in Nieuwegein. Helen de Lange, vakleerkracht Engels, is al jaren actief met eTwinning. Ze vindt het belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking komen met verschillende talen, culturen en tradities. In het project ‘SDG is about you and me’ hebben de leerlingen uit de groepen 8 vorig schooljaar samengewerkt met leeftijdsgenoten van het ‘CEIP Adamancasis’ in Spanje en het ‘Ecole primaire Jean-Baptiste Bossard' in Frankrijk. In dit project ontdekten de leerlingen meer over de Sustainable Development Goals (SDG's). Ze werkten in 6 internationale teams en ieder semester onderzocht ieder team één van de SDG's. Per SDG werd een gezamenlijk product gemaakt, waarin ze uitlegden aan welk doel ze hadden gewerkt en wat ze kunnen doen om een bijdrage aan dit doel te leveren. Als laatste activiteit speelden de leerlingen een online SDG ganzenbord, een digitaal interactief bordspel met quiz-vragen en alle SDG-producten die de leerlingen hadden gemaakt.  

Uitreiking eTwinning prijs 2022
Uitreiking eTwinning prijs (categorie po) op obs de Veldrakker in Nieuwegein