eTwinning Conferentie 2025
8 oktober 2025 is het zo ver: de eTwinning conferentie 2025!
Het thema van dit jaar: eTwinning en Wereldburgerschap: Verbinding door Europese samenwerking. Op deze inspirerende dag rondom het thema 'Citizenship Education' kun je workshops volgen, naar sprekers luisteren en natuurlijk meer te weten komen over het eTwinning platform!
Ben jij erbij in Theather Gooiland, Hilversum?

Page content
Zet 8 oktober in je agenda voor dé onderwijsconferentie van 2025.
Het beloofd een dag vol inspiratie, netwerken en praktische workshops te worden!
Voor wie is de conferentie?
Docenten primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of lerarenopleiders zijn meer dan welkom. Of je nu een beginnende of ervaren eTwinner bent, deze conferentie is voor jou!
Het thema
Dit jaar legt eTwinning de nadruk op actief burgerschap, het bevorderen van kritisch denken en het verdiepen van kennis over de Europese Unie (EU) en haar kernwaarden.
Door dit thema zullen eTwinning-projecten kansen bieden voor leerlingen en studenten om onderwerpen zoals democratie, mensenrechten, duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid te verkennen. Door samen te werken met scholen uit heel Europa, zullen leerlingen en studenten niet alleen kennis vergaren, maar ook vaardigheden ontwikkelen die hen in staat stellen actief deel te nemen aan de samenleving en een positieve bijdrage te leveren aan hun gemeenschappen.
Dit thema nodigt zowel de leerkrachten als studenten en leerlingen uit om zich te betrekken bij betekenisvolle, internationale samenwerking en kennisuitwisseling.
Programma
11:30 - 12:30 Lunch + registratie
12:30 -13:45 Plenair programma
13:45 -14:00 Wissel Zalen
14:00 -15:00 Eerste workshopronde
15:00 -15:30 Pauze
15:30 -16:30 Tweede workshopronde
16:30 - 16:40 Wissel Zalen
16:40 - 17:00 Plenaire afsluiting eTwinning en Erasmus+
17:00 – 18:00 Borrel
Erasmus+
Daarnaast is er tijdens de conferentie dit jaar ook de mogelijkheid om kennis te maken met het programma Erasmus+ en workshop sessies te volgen van het Nationaal Agentschap. Een Erasmus+ uitwisseling is namelijk een ontzettend mooie aanvulling op een eTwinning project. Daarnaast is er een gezamenlijke afsluiting en ruimte om te netwerken tijdens de borrel.
Een Erasmus+ uitwisseling is namelijk een ontzettend mooie aanvulling op een eTwinning project!
Workshops
Lees het volledige programma in de bijlage
Workshop Ronde 1
1. eTwinning | eTwinning voor beginners
Ben je nieuwsgierig naar eTwinning, maar weet niet waar te beginnen? Doe mee aan de workshop eTwinning voor beginners en zet de eerste stap naar inspirerende internationale schoolprojecten. In een uur leer je wat eTwinning is, hoe je eenvoudig contact kan leggen met Europese collega’s én hoe je zelf een project kan starten. Geen ervaring nodig — alleen enthousiasme. Meld je aan en laat je klas de wereld ontdekken!
Voor wie?
Deelnemers die werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en bij een lerarenopleider.
2. eTwinning | eTwinning en Erasmus+
De programma's eTwinning en Erasmus+ dragen beide bij aan de internationalisering op scholen. In deze sessie wordt besproken hoe zij elkaar versterken en aanvullen, wat de verschillen zijn en waar je het beste kunt beginnen. Na afloop van deze sessie beschik je over de antwoorden op al deze vragen.
Voor wie?
Deelnemers die werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of bij een lerarenopleider. Ben jij beginnend bezig met internationalisering en wil je graag beide programma's leren kennen? Meld je dan aan!
3. eTwinning | Inspiratie en Good Practices voor gevorderden eTwinners
Deze interactieve workshop zoomt in op de uitdagingen waar docenten tegenaan kunnen lopen met eTwinning: van het vinden van partners en werken in TwinSpace tot het creëren van draagvlak op school. Inspirerende good practices én ervaringen vanuit het thema wereld (burgerschap) worden gedeeld én er wordt interactief in groepjes gewerkt. Samen zetten we de stap over de streep, zodat jij met meer zelfvertrouwen en inspiratie verder kunt bouwen aan betekenisvolle eTwinning-projecten.
Voor wie?
Deelnemers die werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of bij een lerarenopleider en die al vertrouwd zijn met eTwinning en de basisfunctionaliteiten van het platform kennen.
Workshop Ronde 2
1. eTwinning | In Europe Schools lespakketten door Euroclio'
Tijdens deze inspirerende workshop van EuroClio (European Association of History Educators) worden kant en klare lespakketten gepresenteerd van het In Europe Schools project, in lijn met het thema wereldburgerschap. Met thema’s als 'A New Europe' en 'Social and Economic Inequality in Europe', worden leerlingen in het voortgezet onderwijs uitgedaagd om hun eigen onderzoek te doen naar wat Europa voor hen betekent. Leerlingen verkennen historische en actuele onderwerpen; delen hun perspectieven en ervaringen en versterken ook allerlei vaardigheden, zoals het vermogen om kritisch na te denken. Het In Europe Schools project is gebaseerd op de VPRO-televisieserie In Europa - De geschiedenis op heterdaad betrapt.
Voor wie?
Deze workshop is voornamelijk voor docenten en onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs.
2. eTwinning | Fake News en Kritisch Denken door Het Beeld en Geluid Museum
Media bepalen in belangrijke mate ons beeld van de werkelijkheid en zijn van invloed op hoe we naar elkaar kijken en met elkaar omgaan. Maar in hoeverre zijn zij een betrouwbare gids? Deze sessie biedt inzichten in de medialogica in onze hoofden én de medialogica in de samenleving, en hoe deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Tot slot bespreken we de cruciale rol die docenten en leerkrachten hebben in het nieuwswijzer maken van kinderen en jongeren. Deze workshop is relevant voor alle onderwijssectoren.
Voor wie?
Deelnemers die werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of het hoger onderwijs.
3. eTwinning | Hoe versterk je een project van Erasmus+ met eTwinning?
Wil je jouw Erasmus+ project naar een hoger niveau tillen door middel van eTwinning? Het eTwinning platform is namelijk de manier om jouw Erasmus+ project sterker te maken. In deze workshop leer je meer over hoe je leeropbrengsten uit je Erasmus+ mobiliteit kan halen en hoe je alle leerlingen of studenten kan betrekken bij het Erasmus+ project met behulp van eTwinning. Deze workshop is voor onderwijsprofessionals die al ervaring hebben met Erasmus+ projecten en dezen met eTwinning inclusiever en zichtbaarder willen maken
Voor wie?
Deelnemers die werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of bij een lerarenopleider.
Aanmelden
Meld je hier aan!